5 tips for bærekraftige matvalg

5 tips for bærekraftige matvalg

I denne artikkelen setter vi fokus på bærekraftige matvalg og gir deg 5 tips for å kickstarte veien mot en grønnere fremtid. Vårt mål er å løfte frem et bittelite knippe av de aktørene vi føler gjør en magisk jobb for å tilrettelegge for at du og jeg kan kjøpe, nyte og håndtere mat mer bærekraftig. Scroll videre og la deg inspirere.

#MoveTheDate

Har du noensinne tenkt på hvordan hver og en av oss egentlig bør leve for at jorda skal klare å opprettholde ressursene det kreves å støtte oss og vår livsstil? Heller ikke vi vet det nøyaktige svaret, men det vi vet er at vi den 22. august passerte Earth Overshoot Day for 2020. Konsekvensen? At vi gjennom resten av året benytter oss av ressurser som jorden ikke vil klare å gjøre opp for inneværende år.

Mange av oss vet hva som må til for å leve mer bærekraftig og ikke minst ønsker de fleste av oss å faktisk handle heller enn sitte dag ut og dag inn med dårlig samvittighet, enten det er snakk om kjøttskam, flyskam eller annet. Sannheten er at det ikke alltid like lett å vite hvor man skal begynne. Ja, vi vet at vi bør spise mer plantebasert, redusere matsvinn og spise lokalt, men hvordan starter vi egentlig med det? Og hvordan gjør vi dette uten å ofre aktivitetene, godene og måltidene vi elsker aller mest?

Det er lett å peke fingre på de som prøver, men feiler halvveis. I stedet for å klandre alt som ikke er perfekt, la oss heller feire alle små tiltak som faktisk hjelper! Bare slik kan vi #MoveTheDate og sikre at vi faktisk neste år bruker ressurser i et tempo som går i takt med det jorda klarer å produsere.

Her kommer 5 tips for å bidra til å #MoveTheDate, denne gangen gjennom et fokus på bærekraftige matvalg.

1. Støtt den lokale bonden

Unngå stort industrielt jordbruk og en overvekt av importerte matvarer gjennom å støtte lokalt jordbruk. Selv har vi fantastiske minner fra egne turer der vi henter friske grønnsaker rett fra bonden eller små landbruksforretninger som selger områdets friskeste varer. Det skjer MYE kreativt i norsk jordbruk for tiden og bor du for eksempel i Østlandsområdet kan du sjekke ut Miss Gin Foods for verdens eneste norskproduserte tofu eller Hvasser Asparges for nydelig asparges fra fantastiske folk! Sjekk ut Reko-ringene landet rundt for enkel tilgang til råvarer rett fra kilden eller se opp for skilt langs landeveiene som tar deg til magiske gårder med friske råvarer!

2. Dropp emballasjen der du kan

Trenger egentlig gulrøtter å pakkes i plastikk? Selv om holdbarheten øker og bakterier holdes ute er vel svaret egentlig nei! Drøm deg tilbake til klassiske landhandlere og støtt din lokale zero waste shop. Unwrapped med butikker i Kristiansand, Arendal og snart; Skien, Bare Vare i Tønsberg, Råvarene i Bergen eller Mølleren Sylvia i Oslo er bare noen av de fantastiske alternativene som fremmer zero waste!

3. Hvorfor ikke dyrke din egen mat?

Selv om du kun har en vinduskarm eller en bitteliten terrasse kan du alltids gro en grønnsak eller to! Hva med for eksempel salatblader eller reddiker som begge gror superfort og trenger lite plass?

Om ikke du har plass, men et brennende ønske om å dyrke din egen mat, hvorfor ikke bli med i en andelsgård i nærområdet? De fleste fylker i landet har flere av disse, og i tillegg til friske grønnsaker blir du del av et fantastisk samhold av likesinnede der dere både lærer og deler erfaringer med hverandre. Sjekk ut Andelslandbruk.no for mer info om andelsgårder nær deg!

4. Spis mer plantebasert

Jada, vi vet du har hørt det før, men det er noe i det. Og slik matindustrien har utviklet seg bringer hver eneste måned med seg nye smaker, variasjoner og muligheter innen plantebaserte fristelser! Det er rett og slett en fryd for smaksløkene å spise plantebasert for tiden, så hvorfor ikke teste ut den lokale kaféen nær deg? Husk også at plantebaserte spisesteder ofte drives av inspirerende ildsjeler som virkelig brenner for miljø og en bærekraftig fremtid. Dette betyr ofte gode rutiner iht svinn, resirkulering, miljøvennlig emballasje med mer!

Leter du etter spesifikke matvarer finnes det alltid ildsjeler i nærområdet du kan støtte. Ikke bare velger du da plantebasert, men også å støtte engasjerte gründere med små selskaper og endeløs kreativitet! Er du eksempelvis på jakt etter den råeste kaka for bursdagen til en vegansk kompis, sjekk ut magiske Cake Sisters eller Pure Food by Patricia som begge baker episke plantebaserte desserter!

5. Ikke kast restene

Selv bittelitt rester om dagen akkumulerer lett til mye mat i løpet av et helt år. Om du ikke ennå har testet ut Too Good To Go så anbefaler vi deg virkelig å gjøre det nå. Appen tilbyr et fantastisk system for kjøp og salg av restemåltider i fantastisk kvalitet.

Arbeider du i en bedrift med mye matsvinn er matsentralene over hele landet klare til å ta i mot dine rester for videre bruk. Lokale organisasjoner i ditt nærområde tar også ofte inn svinn som bidrag og flere er åpne for direkte samarbeid om du tar kontakt.

Har du noen tips om aktører innen matbransjen som gjør det enklere å leve mer bærekraftig? Legg igjen en kommentar da vel! Det er mer enn nok plass til alle oss som jobber for en grønnere, bærekraftig og mer inkluderende verden, så la oss alle bidra til å løfte hverandre opp!

Ønsker du flere tips til hvordan du kan bidra til å #MoveTheDate, sjekk ut denne artikkelen om bevisst forbruk. Og du, vil du teste ditt eget fotavtrykk på planeten? Sjekk ut hvor mange jordkloder som kreves for å opprettholde ditt forbruk her (ekstern lenke).

Dette er ikke et annonse-innlegg, men genuine anbefalinger basert på våre egne erfaringer og favoritter i vår personlige reise mot mer bærekraftige matvalg.

Om forfatteren

Co Founder at Greenseed Norge AS | + blogginnlegg

Gjennom inspirerende innhold som motiverer til personlig vekst og positiv endring ønsker jeg å gjøre min lille del for å skape en mer bærekraftig fremtid. I mine artikler vil du finne refleksjoner av mitt livs store lidenskap, nemlig å reise, oppleve nye steder, smake nye retter og bygge broer mellom mennesker og kulturer på tvers av alle våre uenigheter og forskjeller.

Spread the love

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Post comment