Aktivisme for alle

Aktivisme for alle

Hva tenker du på når du hører ordet «aktivist»? For mange kan det hende at man tenker på verdenskjente aktivister som har viet hele livene sine til å skape store samfunnsendringer. De er definitivt aktivister, så det er det absolutt ingenting feil med å tenke på dem, men hva er egentlig en aktivist? Og kan man også være en aktivist selv om man ikke vier hele livet til aktivisme?

Hva er aktivisme og hvem kan være en aktivist?

La oss først se på hva ordet “aktivisme” betyr: “Aktivisme er en overlagt handling for å skape sosial eller politisk forandring.” (Wikipedia) Her er Store Norske Leksikon sin definisjon på “aktivist”: «Aktivist er en tilhenger av aktivisme eller en person som gjennom handling søker å fremme en sak, for eksempel naturvernaktivist» 

Å fremme en sak for å skape sosial eller politisk forandring trenger ikke nødvendigvis bety at man må delta i sivil ulydighet, si opp jobben for bruke all sin tid på å fremme en sak, eller gå utrolig langt for å få fram et budskap. Å fremme en sak kan bli gjort på mange måter. Selv tror jeg at det trengs å gjøres på mange måter fordi forskjellige former for aktivisme og kommunikasjon kan nå forskjellige grupper folk. I følge disse definisjonene kan aktivisme være mye mer (og mye mindre) enn det vi muligens pleier å se på som aktivisme.

Hvordan kan du bidra?

Jeg mener at vi trenger flere aktivister. Med det mener jeg at vi trenger flere som bruker stemmen sin for å skape en positiv endring i samfunnet. Vi trenger aktivister som går langt og som kan dedikere livene sine til aktivisme. Vi trenger også folk som gjør det de kan i hverdagen for å gjøre verden til et bedre sted, eller det jeg vil definere som en “hverdagsaktivist”.

Jeg tror vi trenger flere hverdagsaktivister nettopp fordi de fleste kanskje ikke har muligheten til å gjøre så veldig mye ekstra i en travel hverdag. Likevel har mange muligheten til å gjøre litt. Jo flere vi er som står på for å skape en endring, jo mer kan vi få til. Selv om man kanskje ikke oppnår mye konkret gjennom må handlinger i hverdagen tror jeg at summen av mange små handlinger kan ha en stor påvirkning på samfunnet over tid.

Hvis du leser denne bloggen vil jeg anta at du bryr deg om eller har en viss interesse for plantebasert livsstil og påvirkningen det har på dyr, mennesker og/eller klima og miljø. Det trengs flere som kjemper for disse sakene, og din stemme trengs. Det jeg ønsker å oppnå med dette innlegget er å oppfordre alle til å delta på aktivisme – om det så er ved å demonstrere, marsjere og organisere eller gjennom små handlinger i hverdagen.

Det finnes utallige mange måter man kan delta på aktivisme. Først kan vi se på måter man kan engasjere seg på et “større” nivå enn gjennom handlinger i hverdagen:

Bli aktiv i en organisasjon 

Det er mange organisasjoner som kjemper for dyrs rettigheter, klima og miljø som man kan bidra i. For eksempel; World Saving Hustle, NOAH – for dyrs rettigheter, Direct Action Everywhere, Save Movement, Extinction Rebellion, Animal Rebellion, Natur og Ungdom, Changemaker, Framtiden i våre hender, Spire, Naturvernforbundet, Fridays For Future og mange flere. Finn en eller flere organisasjoner du ønsker å bidra i og sjekk om det finnes et lokallag i nærheten av deg (om ikke, kanskje du kan starte et?). Noen av disse organisasjonene arrangerer gateaktivisme, andre jobber mer politisk og noen bruker sivil ulydighet. Uansett hva organisasjonen du ønsker å bli aktiv i jobber med er det som oftest mange måter å bidra på!

Klimastreik

Fridays For Future er en global bevegelse av elever som streiker fra skolen (og voksne som streiker fra jobb) for å presse fram klimahandling. Noen steder arrangeres det ukentlige streiker, og andre steder arrangeres det litt sjeldnere eller kun når det er internasjonale streiker. Du kan bruke Facebook til å finne ut om det arrangeres klimastreiker der du bor ved å søke “skolestreik” eller “klimastreik” etterfulgt av navnet på stedet du bor.

aktivisme klimastreik
klimastreik

Engasjer deg politisk

Å engasjere seg i et politisk parti kan være en måte å være med på å få til endringer samfunnet, spesielt lokalt.

Still opp på demonstrasjoner og markeringer

Kanskje du ikke ønsker å være med i en organisasjon men likevel ønsker å støtte opp om en sak. Da er det fullt mulig å likevel stille opp når organisasjoner arrangerer markeringer!

10 tips til hverdagsaktivisme

Kanskje du ikke har muligheten eller lyst til å bidra i en organisasjon eller å delta på gateaktivisme (som er helt forståelig!). Heldigvis finnes det mange andre måter å være aktivist på, og her kommer vi mer inn på måter man kan være en hverdagsaktivist!

1. Lag  og del mat!

Å spre plantebasert matglede er en super måte å få andre til å bli mer åpne til et plantebasert kosthold. Ta med plantebasert mat og del det neste familiesamling. Inviter hjem på middag. Bak en vegansk kake neste gang du må bake til barnas fotballag. Foreslå et plantebasert spisested neste gang du skal ut og spise med noen. Mange har fordommer mot plantebasert kosthold fordi de tror det kun består av brokkoli og salat. Ved å dele mat kan være med på å bekjempe den fordommen på en smakfull og gøy måte som kan bidra til at flere blir åpne til å spise mer plantebasert!

veganske donuts

2. Klistremerker og flyers

Klistremerker eller flyers med budskap eller opplysninger kan være en perfekt tankevekker og samtalestarter. Jeg har blant annet laget klistremerker med opplysninger om matindustrien og festet på vannflasken min som har fått flere til å begynne å lese på flasken min og spør for å lære mer. Man kan også feste klistremerker andre steder, som f.eks på lyktestolper som kan få forbipasserende til å tenke. Sjansen for at noen bytter om til et plantebasert kosthold over natten etter å ha sett et klistremerke er ganske så liten, men det kan være med på  å sette i gang tanker, opplyse og gjøre noen mer åpne for forandring.

aktivisme på drikkeflaske

3. Klær

Som med klistremerker kan man også bruke klær for å få fram et budskap. Det finnes flere etiske og bærekraftige klesmerker som trykker budskap på klær som kan være tankevekkere og som kan funke som samtalestartere. Man kan også være kreativ ved å for eksempel brodere eller sy budskap på klær man allerede har.

4. Sosiale medier

Store deler av kommunikasjonen vår foregår på sosiale medier, og ved å bruke sosiale medier kan man ofte lett nå ut til venner og bekjente. Del opplysninger, videoer, oppskrifter, bilder fra aktivisme du har deltatt på, dine tanker om hvorfor en sak er viktig for deg og annet for å spre kunnskap og opplyse. Og om du orker; hiv deg inn i diskusjoner i kommentarfelt (her gjelder det å være tålmodig for å si det sånn!). 

5. Skap endringer i miljøene dine

Uansett hvor få vi føler at vi når ut til har vi alle plattformer der vi kan være med på å skape endringer. Er det noe du føler bør endres på skolen eller arbeidsplassen? Prøv å få det til å skje. Snakk med de som er ansvarlige og se om det går an å endre på. Samfunnsendringer består av mange små endringer, ikke bare store, strukturelle endringer.

6. Skriv leserinnlegg

Å skrive leserinnlegg i aviser kan være en god måte å sette fokus på en sak du bryr deg om.

7. Plukk søppel

Å plukke kan du lett gjøre alene, eller om du vil kan du få med deg venner eller til og med lage et arrangement på Facebook for å få med flere. Bli med og bruk hastag #plukkenpose når du poster på sosiale medier.

aktivisme søppelplukking
aktivisme plukke plast

8. Vis dokumentarer

Å invitere noen til å bli med på å se en dokumentar om en sak du synes er viktig kan være både lærerikt og koselig!

9. Fortsett å lære 

Noe jeg synes er superviktig i forhold til aktivisme er at vi fortsetter å lære mer selv slik at vi kan ta informerte valg.

Og aller, aller viktigst (etter min mening)…

10. “Be the change you want to see”

Noe jeg tror er det aller viktigste når man ønsker å fremme en sak eller livsstil er å lede med eksempel. Man kan ikke forvente at alle skal bry seg om saken en synes er viktig eller at noen skal endre livsstilen sin over natten uansett hvor mange ganger man har bakt dem digge veganske brownies og invitert på dokumentarvisning. Vi må huske på at alle er på sin egen  reise, og det må respekteres. Men våre egne handlinger kan ha en større påvirkning enn vi tror gjennom å bare være et godt eksempel.

Om hjertesaken din er å skape en bærekraftig og etisk klesindustri, vær den som rocker etisk mote! Om du bryr deg om plastproblemet, finn måter å redusere ditt eget plastforbruk på. Om du bryr deg om dyrs rettigheter, lev en plantebasert livsstil. Ved å bare leve en livsstil som er i tråd med dine verdier kan du inspirere andre til å gjøre det samme uten at noen føler at du presser dem. 

Hvordan liker (eller ønsker) du å delta i aktivisme? Har du noen flere ideer til måter man kan være med å skape positiv forandring? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

Ønsker du mer inspirasjon? Vil vi lese mer om hvordan en enkel person med dedikasjon kan gjøre store endringer? Les om mannen som flyttet fjell!

Om forfatteren

Synne Røisland
Synne Røisland
Co Creator at Greenseed Norge AS | + blogginnlegg

Jeg er 15 år gammel og kommer fra Kristiansand. Jeg er engasjert i flere saker innenfor kllima og miljø, dyrs rettigheter og menneskerettigheter og bruker mye av fritiden min på å jobbe for disse sakene gjennom å være aktiv i flere organisasjoner.  Jeg ønsker å gjøre så mye godt jeg kan for verden og ønsker å bidra til en bedre verden for alle gjennom små og store handlinger.

Spread the love

2 Responses

  1. Det er all grunn til å lovprise enhver person som helhjertet engasjerer seg for å
    forbedre samfunnet. Jeg har selv vært sterkt engasjert i saker. Aller helst kaller jeg
    den som “går foran” for samfunnsengasjert person. —- ikke aktivist.!
    Ord som ender på IST er dessverre altfor ofte knyttet til uheldige opplevelser for svært
    mange, direkte eller indirekte. — som f.eks. islamist, kommunist, maoist, nazist, mmm. Denne negative valør kan lett svekke en ellers meget god sak.

    • Så godt å høre at du selv har engasjert deg i ulike saker! Vi er helt enige med deg i at mange har negative assosiasjoner til ordet aktivist, men vi håper og tror at ved å bruke ord som mange ser ned på, kan vi over tid normalisere og ufarliggjøre dem. En aktivist er jo nettopp slik du beskriver – en samfunnsengasjert person som bryr seg om viktige saker som angår og påvirker oss alle. Det står stor respekt av at enkeltindivider bruker dyrebar tid av livet sitt til å gjøre en forskjell for fellesskapet – og som gjerne gjør seg upopulær og lar seg bli offer for misforståelser for en større og viktigere sak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Post comment