De 5 R’ene innen bærekraftig mote

De 5 R’ene innen bærekraftig mote

Temaet bærekraftig og etisk mote kan være overveldende. Og jeg skal være ærlig. Klesindustrien er en utrolig kompleks industri og hvordan vi kan endre den har jeg verken fasiten på eller muligheten til å gå gjennom på kun et blogginnlegg. Men, å forbruke klær på en bærekraftig og etisk måte trenger ikke være så alt for vanskelig! Her er 5 R’er av bærekraftig klesforbruk:

Psst! Jeg har ikke funnet på disse «reglene», men har dratt mye inspirasjon fra flere blogger, blant annet The Zero Waste Family og The Good Wear.

1. REDUCE

Reduser: kjøp mindre klær! Dagens moteindustri legger opp til at man skal kjøpe mer og mer, og dette er med å skape store problemer både for mennesker, dyr og planeten. Å forbruke mindre klær generelt er et viktig første steg når det kommer til bærekraftig forbruk.

Reduce

2. REUSE

De mest bærekraftige klærne er de du allerede har! Å bruke klærne du har fra før av framfor å kjøpe nytt er både mer bærekraftig for planeten og lommeboka.

3. REPAIR

Finn fram sysakene (og kanskje en YouTube tutorial) og fiks sokken der storetåa stikker ut eller buksa med hull i. Fast fashion har gjort at vi har en «bruk og kast» approach når det kommer til klærne våre, som absolutt ikke er bærekraftig. Om du har vært uheldig og har klart å ødelegge et plagg er det mest sannsynlig ikke så vanskelig å fikse. Å fikse klær selv framfor å kjøpe nytt er igjen også bare bra for lommeboka!

4. RECYCLE

Når vi har klær vi ikke bruker eller passer er det mye bedre at det blir brukt av noen andre istedenfor at det samler støv bak i klesskapet. Å gi et plagg til noen du vet vil bruke det er en super måte å passe på at det kommer til nytte, men man også gi det til en lokal bruktbutikk, selge det på Tise (en app) eller ta det med på et klesbyttemarked. 

5. REPURPOSE

Ikke alt kan fikses, men det aller meste kan komme til nytte på en eller annen måte. Klipp et plagg om til kluter, sy et handlenett, lag en sokkedukke, eller finn på noe annet kreativt! 

Det var de fem R’ene av bærekraftig klesforbruk! Men, noen ganger trenger man nye klær, og da går det an å la seg inspirere av «The Buyarchy of Needs».

Interessert i bærekraftig mote? Sjekk ut denne artikkelen for 10 alternativer til fast fashion!

The buyerarchy of needs er utviklet av Sarah Lazarovic. Mer om henne her.

Om forfatteren

Synne Røisland
Synne Røisland
Co Creator at Greenseed Norge AS | + blogginnlegg

Jeg er 15 år gammel og kommer fra Kristiansand. Jeg er engasjert i flere saker innenfor kllima og miljø, dyrs rettigheter og menneskerettigheter og bruker mye av fritiden min på å jobbe for disse sakene gjennom å være aktiv i flere organisasjoner.  Jeg ønsker å gjøre så mye godt jeg kan for verden og ønsker å bidra til en bedre verden for alle gjennom små og store handlinger.

Spread the love

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Post comment