Hvordan starte et fristed for dyr?
Hvordan starte et fristed for dyr?

I juli 2019 startet jeg Askøy Dyrefristed sammen med min mann Thomas. Lite ante vi hva det var vi ga oss inn på, og vi har lært utrolig mye på denne tiden. Nå vil jeg dele mine beste tips med deg som går rundt med en drøm om å starte ditt eget fristed.
Hva har du tid til?
For det første må du finne ut hva type fristed du ønsker og har kapasitet til å drive. Snakker vi et fristed på størrelse med en storgård, eller et mikrofristed? Skal du ta imot en type dyr, eller mange forskjellige?
Hvor skal frigården ligge?
Så gjelder det å finne et egnet sted, og jeg vil virkelig anbefale å eie foran å leie. Det gir både deg og dyrene trygghet. Om du går for et oppussingsprosjekt må du huske på at dyrene vil ta mye av tiden din, så vurder hvor mye tid du har til bygging og fiksing. Å finne ut hvor dyrevennlige naboene er, er også veldig lurt. Du ønsker ikke klager og dårlig stemning. Vi har fire haner som ikke akkurat er lydløse. Heldigvis plager det ikke våre snille naboer.
Hvordan overleve økonomisk?
Økonomi er selvsagt en viktig faktor når man driver et dyrefristed. Det kan ta tid å bygge tillit og begynne å motta donasjoner, derfor bør du i utgangspunktet ikke ta imot flere dyr enn din egen økonomi tåler. Mat og utstyr er de forutsigbare utgiftene, mens veterinærutgifter kommer brått på. Jeg vil anbefale deg å forsikre så mange av dyrene som mulig. Man kan faktisk forsikre både høner og geiter. Et annet tips er å ta kontakt med den lokale matbutikken og spørre om frukt og grønt som de ikke kan selge, samt snakke med din lokale dyrebutikk. De har ofte brekksekker med hund- og kattemat å gi bort.
Opprett en organisasjon
Dersom du ønsker økonomisk støtte, bør du opprette en organisasjon. På den måten kan du få eget vipps- og kontonummer, og du kan også søke om å motta grasrotandelen. Når du har et organisasjonsnummer og et styre i ryggen, gir du signal om at du driver seriøst.
Hvordan nå frem til folk?
Ditt aller viktigste redskap for å få støtte, er sosiale medier. Gjennom å la folk følge dyrenes hverdag, vil de begynne å bry seg om dyrene og ønske å hjelpe. Det er veldig viktig at du er aktiv og poster innlegg minst en gang om dagen, for ikke å forsvinne ut av folks bevissthet. Dersom du skriver innlegg bør de ikke være for lange, og du bør tenke på å ha et godt språk.
Bildene og videoene er selvsagt nok så viktige. Jeg er nøye med å holde en balanse mellom alvor og humor, glede og sorg. Samtidig som jeg mener at det er min oppgave å opplyse om godt dyrehold og hva som skjer med dyrene i industrien, hvorfor man skal velge vegansk etc, må de ikke bli for mye trist og tungt. Folk skal finne glede i å følge deg og ditt dyrefristed.
På dyrenes premisser
Spør du meg er det ikke et fristed dersom det ikke drives etter veganske prinsipper, og det betyr at alt må skje på dyrenes premisser. For meg vil aldri en besøksgård være et fristed. Jeg sier ikke at man ikke kan ta imot besøkere, men da må det være i dyrenes interesse å hilse og bli hilst på, og de dyrene som er redd ukjente folk bør skjermes.
Sett deg inn i artens behov
Dersom du tar imot dyrearter som du ikke har så mye kunnskap om, er det uhyre viktig at du setter deg inn i artens behov, og er sikker på at du kan tilgodese dem. For meg er det aldri et alternativ å levere tilbake et dyr om ting «ikke funker». Jeg tenker løsning heller enn problem, og noen ganger betyr det at vi må bygge en ny bolig fordi noen ikke går sammen. Vårt mantra er at vi aldri gir opp et dyr. Ofte har de blitt sviktet nok allerede.
Er du klar for en ny hverdag?
Det siste og kanskje aller viktigste jeg vil si til deg som drømmer om et fristed, er at det vil forandre livet ditt, på godt og på vondt. Ja, det er fantastisk å dele livet med mange dyr. Det er ikke like fantastisk at min mann og jeg ikke kan reise på ferie sammen. Hver dag må vi stå opp klokken syv, uansett om det er helg eller første nyttårsdag.
Hver dag må alle oppgaver gjøres, selv om du er syk, trøtt og utslitt. Hele vårt liv styres av dyrene. I tillegg til det daglige rutinene, kommer veterinærbesøk, handleturer, bygging og vedlikehold. Dette er noe man må være forberedt på. Er du klar for å ofre din frihet og vie livet ditt til dyrene som du tar imot? Er du klar for all sorg og uro? For husk at også døden er noe du må bli vant med når du tar imot dyr som ikke har hatt det godt.
Vi er her for deg!
Om jeg ikke har klart å skremme deg fra det nå, så håper jeg at du vil gå videre med drømmen din, og gjør den til virkelighet. For er det noe vi trenger, så er det flere dyrefristeder. Vi er ikke så mange ennå, men vi er alle her for deg om du trenger flere tips og råd, så det er bare å ta kontakt. Du kan også lese mer om hvordan det hele startet for oss her.
Masse lykke til ønsker
Jenny på Askøy Dyrefristed
Om forfatteren

Jenny Micko
Jeg er utdannet journalist og skriver for magasinet Vi over 60 og Cappelen Damm. Jeg er kommunikasjonsansvarlig for FugleAdvokatene og tidligere styremedlem i Dyrebeskyttelsen Bergen - Livet er bedre med dyr! Jeg brenner for dyrs rettigheter og verdi, uansett art, og ønsker å spre det budskapet gjennom å blogge om livet vårt på Askøy Dyrefristed.