Sensommer på Amalfikysten

Sensommer på Amalfikysten

Denne artikkelen er en del av vår serie om magiske matopplevelser verden rundt. Les mer om artikkelserien her eller finn alle seriens innlegg på denne siden.

Om du spør meg hva magi er vil jeg svare en sensommerkveld på Amalfikysten. Litt på grunn av den velkjente idyllen vi alle kanskje forbinder med Sør Europa: Azurblått hav, lunt sommervær, hvite hus med fargerike keramikkdetaljer, lyserosa solnedganger og for meg kanskje verdens vakreste landskap. Spisse klipper i dramatisk kontrast mot det ville havet, sjarmerende landsbyer med hus som belter seg nedover åskanten, som steiner fallende fra en klippe.

Settingen i seg selv er utrolig, slik den ofte er i Søreuropeiske kystbyer, likevel er det noe ekstra ved Italia som helhet, og kanskje Amalfikysten spesielt – som gjør nettopp dette stedet så ekstra magisk. Det er som om verden er litt snillere her, tiden går saktere, stresset tar seg en pause, maten nytes med flere sanser, søvnen føles dypere, soloppgangene vakrere, fargene klarere. Kanskje er det rett og slett menneskene som gjør stedet så spesielt, kanskje er det maten eller kanskje er det den avslappede kulturen basert på at livet; dét skal nytes! Mest sannsynlig er det rett og slett en kombinasjon av alt!

Italienske fristelser

Tross synergien mellom både havet og klippene, soloppgangen og husene, arkitekturen og naturen, så handler derimot denne artikkelen om mat: Ikke bare hvilken som helst mat, men fristelser fra det sør italienske kjøkken! Så se nå for deg den rosa himmelen som kun Amalfikysten kan skryte av. Temperaturen er akkurat passe og lyden av en landsby som kommer til live etter en varm og avslappende sensommerdag kan så vidt høres i bakgrunnen. 

Middagen nærmer seg og du har så vidt begynt å tenke på planene for hva denne nydelige kvelden vil bringe videre. Plutselig banker det på døren. I det du åpner møtes du av Sør Italias bredeste smil! Se for deg den arketypiske koselige Italienske bestemoren. Amalia representer dette, men også så mye mer! Hun har en latter som kan få selv de mest grinete blant oss til å trekke på smilebåndet. En forkjærlighet for mat som gjør at få andre kan måle seg med hennes fantastiske kokkekunster! Ikke minst har hun skapt kanskje det som er Amalfikystens aller koseligste overnatting: et lite gjestehus plassert i åskanten over Positano, med en utsikt så slående vakker at den vil ta pusten fra deg ikke bare én gang, men igjen og igjen. 

Pesto i paradis!

Amalie inviterer deg ut og dere beveger dere ned en sjarmerende steintrapp. Det første du legger merke til er havet; det uendelig vakre lyseblå havet som strekker seg mot horisonten i det solen går ned. Så åpenbarer et nytt paradis seg: En hage så stappfull av frukt og grønnsaker at selv en hardbarka gartner ville følt et snev av beundring! Skulle man gjenskapt Edens hage i det virkelige liv hadde nok denne perlen av et lite paradis nærmest seg! I Amalias ledelse beveger vi oss gjennom hagen, her nyter vi fiken direkte fra treet og tomater så søte som kun den sør italienske solen kan gjøre dem. Med ett fyller luften seg med en svak duft av frisk basilikum og vi lyser opp i det vi forstår at nettopp pesto står på menyen i kveld! 

Spol en time frem og der sitter vi, på en nydelig terrasse i åsene over Positano, kanskje Amalfikystens aller vakreste perle. Bordet foran oss er fylt med plantebaserte fristelser, rett fra hagen! Grillede tomater og aubergine forberedt slik bare Italienere klarer det! Nybakt brød med sprø skorpe og olivenolje så frisk og smakfull at annet tilbehør er overflødig. Men best av alt er pestoen: Spaghetti al dente med pesto basert på hagens friskeste basilikum, ristede nøtter og nydelig olivenolje! Kan det bli bedre? 

Plantebasert magi

I det vi nyter måltidet reflekterer jeg over at matopplevelsene jeg selv har hatt gjennom mine 9 år som veganer utvilsomt har vært blant de aller beste. Hvorfor? Fordi de ofte er skapt av ildsjeler som virkelig har lagt hjertet i forberedelsen! Det er med full sikkerhet jeg kan si at Amalia definitivt skaper magi for enhver gjest, men fra minuttet hun hørte vi var veganere startet en serie av kreativitet basert på både hennes forkjærlighet for friske ingredienser og et servicenivå ut av en annen verden. I det hun forstod vårt ønske om plantebasert mat åpnet en felles interesse seg; grønnsakshagen og matlaging basert på det man selv kan dyrke. Det var her magien oppstod og ikke vet jeg om den hadde vært det samme om ikke det var for våre ønsker om plantebasert mat. 

Magiske matopplevelser gir minner for livet

Et par dager senere forlater vi Amalfikysten for denne gang. I lomma har jeg en krøllet lapp med den beste oppskriften på pesto jeg noensinne har smakt, men mest magisk av alt er minnene. For alltid vil jeg minnes med glede magien som åpnet seg en tilfeldig sommerkveld og for alltid vil jeg vende tilbake. Ikke bare til Italia, men til Amalfikysten og til Amalia, til grillet aubergine og til verdens beste pesto. For sannheten er, at uansett hvor hardt jeg prøver, vil oppskriften på den krøllete lappen aldri komme i nærheten av det den var første gang, der jeg satt blant grønnsakshager og kirkeklokker, solnedganger og fuglesang.

Så spør meg igjen om hvor man kan finne magi og svaret for meg vil alltid være Italia. Blant vingårder og grønnsakshager, nylaget pesto, steinovnsbakt pizza  og hjemmelagede pasta-sauser finner jeg alltid lykke og følelsen er så godt som garantert! Likevel er det for meg kanskje én destinasjon som stikker enda dypere, som bringer enda mer glede og som troner helt på toppen, også når det kommer til magiske (og plantebaserte) matopplevelser. Mer om dette senere. 

Stay tuned! 

Om forfatteren

Co Founder at Greenseed Norge AS | + blogginnlegg

Gjennom inspirerende innhold som motiverer til personlig vekst og positiv endring ønsker jeg å gjøre min lille del for å skape en mer bærekraftig fremtid. I mine artikler vil du finne refleksjoner av mitt livs store lidenskap, nemlig å reise, oppleve nye steder, smake nye retter og bygge broer mellom mennesker og kulturer på tvers av alle våre uenigheter og forskjeller.

Spread the love

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Post comment